سوآپ گازی، تعرفه‌ پلکانی و اعطای سوخت مایع به صنایع سه راهکار مدیریت کمبود گاز

کد خبر: 307893
|
17:15 - 1400/12/08
نسخه چاپی
سوآپ گازی، تعرفه‌ پلکانی و اعطای سوخت مایع به صنایع سه راهکار مدیریت کمبود گاز
سوآپ گازی، تعرفه‌ پلکانی و اعطای سوخت مایع به صنایع سه راهکار مدیریت کمبود گاز : یک کارشناس حوزه انرژی گفت: قرارداد سوآپ گازی تا حدی بخشی از کمبود گاز در کشور را جوابگو بوده و افزایش قراردادهای سوآپ گازی در کنار استفاده از ابزار تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها و اعطای سوخت مایع به‌جای سوخت گاز به صنایع، سبب شد که کمبود گاز مدیریت شود. شبکه اطلاع رسانی راه دانا

به گزارش اسلام آباد خبر ،به گزارش خبرنگار اقتصادیشبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ افزایش مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی به دلیل آغاز زودهنگام سرما در سال جاری، رکورد افزایش مصرف گاز را شکست و همین مسئله گمانه‌زنی احتمال قطعی گاز و برق را در زمستان امسال قوت بخشید. بااین‌وجود با اقدامات در پیش گرفته شده توسط وزارت نفت، زمستان امسال بدون قطعی گاز و خاموشی سپری شد.

مصرف بی‌رویه گاز در بخش خانگی، علاوه بر تحمیل هزینه صورت‌حساب گاز به خانوارها، باعث محدودیت و قطع جریان گاز در بخش صنعتی و نیروگاهی و کاهش رونق اقتصادی می‌شود. در همین راستا بر اساس مصوبه جدید هیئت وزیران برای تعرفه گاز بخش خانگی، از سال جاری بهای گاز به شکل پلکانی و بر مبنای میزان مصرف مشترکان افزایش پیدا کرد تا در صورت تغییر نکردن شیوه مصرف گاز، قبض‌های گاز همانند قبض‌های برق افزایش یابند و مشترکان پرمصرف هزینه بیشتری را در قیاس با میزان مصرفشان بپردازند. این در حالی بود که این مصوبه در زمان وزارت نفت آقای زنگنه اجرایی نشده بود و دولت سیزدهم با این راهکار توانست بخشی از ناترازی گاز خود را پوشش دهد.

محسن صالحی کارشناس حوزه انرژی درباره اثرگذاری اصلاح تعرفه‌های مشترکان گاز در گفت‌وگو با خبرنگارشبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اظهار کرد: در حدود ۴۰ درصد از کل گاز کشور شامل مصارف خانگی، ۳۰ درصد به نیروگاه‌ها و ۲۰ درصد به فولادی‌ها و پتروشیمی‌ها اختصاص پیدا می‌کند. در این میان ۴۰ درصد اختصاص‌یافته گاز کشور به مصارف خانگی شامل ارزان‌ترین قیمت گاز می‌شود، درحالی‌که قیمت گاز به صنایع و نیروگاه‌ها چندین برابر مشترکان خانگی است.

وی اضافه کرد: طبق آمار ارائه شده سهم زیادی از گاز کشور به مشترکان خانگی داده می‌شود که با هزینه زیاد تولید و با قیمت کم به آنها فروخته می‌شود و مؤلفه ارزانی قیمت گاز باعث استفاده بی‌رویه آنها شده است. در این میان بحث تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها می‌تواند بخشی از یارانه انرژی را اصلاح کند. یکی از راهکارها در جلوگیری از مصرف بی‌رویه، افزایش پلکانی تعرفه‌های مشترکان است.

صالحی با تاکید بر ضرورت به‌کارگیری راهکارهای بلندمدت در صرفه‌جویی مصرف گاز گفت: با افزایش نرخ پلکانی تعرفه‌ها می‌توان اثر کاهش مصرف را در کوتاه‌مدت شاهد بود زیرا بسیاری از مشترکان پرمصرف از تمکن مالی بالایی برخوردارند که هزینه گاز رقم تأثیرگذاری محسوب نمی‌شود.

وی با اشاره به کاهش سوخت مصرف نیروگاه‌ها و صنایع به‌عنوان راهکاری در جلوگیری از قطعی گاز در زمان پیک مصرف اضافه کرد: اگرچه صرفه‌جویی توسط تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها انجام‌گرفته است اما عامل دیگر در عبور از پیک مصرف گاز در زمستان امسال کاهش سوخت خوراک صنایع از جمله پتروشیمی‌ها، فولادی‌ها و صنایع بزرگ و جایگزینی آن با سوخت مایع بود تا مشترکان خانگی با افت فشار مواجه نشوند.

صالحی در پایان با اشاره به قرارداد سوآپ گاز با ترکمنستان در جبران بخشی از کمبود گاز در کشور گفت: این قرارداد تا حدودی بخشی از کمبود گاز در کشور را جوابگو است، مهم‌ترین نکته در این بخش افزایش قراردادهای در زمینه سوآپ گاز است که در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است.

انتهای پیام/

    پربازدیدترین ها